miercuri, 6 august 2014

Marea Britanie, unul din statele cu cel mai intens program de supravaghere a populatiei, a inceput sa foloseasca recunoasterea faciala automata pentru a prinde infractorii.



Politia din Marea Britanie este prima dintre fortele de ordine sa foloseasca recunoasterea faciala pentru prinderea infractorilor. Politia din UK va folosi tehnologia NEC NeoFace Technology ce poate compara in timp real fetele oamenilor din imaginile preluate de camerele de supraghere cu imaginile infractorilor cautati din toate bazele de date ale agentiilor Marii Britanii. Acest detaliu impreuna cu cea mai mare densitate de camera CCTV din lume, camere video purtate de politisti, face ca viata infractorilor in UK sa fie printre cele mai dificile.

In general, mai toate fortele de ordine moderne, incluzand FBI, au posibilitatea de a face o cautare dupa imaginea fetei unui om, in bazele lor de date (si a altor agentii), dar toate acestea implica o munca manuala destul de intense si timp consumatoare. NEC NeoFace, lansat anul trecut, este in intregime automatizat, de mare precizie si foarte rapid. Nici FBI-ul nu este prea in urma pe aceasta linie, cu programul sau NGI (Next Generation Identification) lansat public in ultimii ani, aproape in intregim functional. 

Atat NEC Neoface cat si sistemul celor de la FBI (NGI) functioneaza foarte similar. Cel mai important aspect al celor doua sisteme este ca au nevoie din start de o baza foarte mare de date cu imagini, baze de date pe care, din fericire, aceste agentii le au. Programul trece prin fiecare din acele imagini (posibil sa fie zeci de milioane) si le trece-transforma intr-un format marcat, formatat si etichetat corespunzator. Aceste date nu vor contine efectiv imagini ci mai degraba date biometrice (distanta intre ochi, lungimea nasului, inaltimea corpului, etc.). Sistemul va functiona foarte simplu, I se va da o imagine cu ‘infractorul’ cautat si programul va cauta in sistemul sau cu ce alte imagini (si date biometrice) se potriveste.

In cazului sistemului NeoFace, exista un sistem aditional, care permite sistemului sa-si creasca baza de date cu fete noi (si date biometrice noi), alegand (intr-un sistem anume) oameni din publicul filmat prin camerele CCTV conectate la sistemul public.
Andy Ramsay, unul dintre ofiterii de politie din UK, folosind sistemul NeoFace declara ca : “avem peste noua zeci de mii de imagini in sistemul nostru si Neo-Face poate compara imaginea cuiva cu baza de date in numai cateva secunde. In plus, este impresionant in sensul ca poate gasi chiar si membri aceleasi familii comparand date biometrice. Da, daca arati cumva ca tatal tau atunci sistemul Neo-Face va gasi o posibila potrivire.

Principalul si evidentul avantaj al situatiei o reprezinta dificultatea crescuta pentru infractori sa comita infractiuni si sa ramana neprinsi. Cu cele 6 milioane de camere CCTV in Marea Britanie, exista o sansa destul de buna ca vei fi prins incercand sa furi ceva sau sa intri in casa cuiva.
Dezavantul principal este ca viata privata si confidentialitatea sunt amenintate, fiind diminuate in continuu de eforturile agentiilor din intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu