miercuri, 6 august 2014

Vehiculul NASA denumit Marte 2020, va cauta semne de viata extraterestra si va produce oxigen in atmosfera planetei Marte.



NASA tocmai a anuntat ca urmatorul  vehicul pentru explorare pe Marte, in prezent denumit Marte 2020, va fi echipat cu instrumente foarte sofisiticate, upgradate, ce ii va permite sa se aventureze mai departe si mai in profunzime decat predecesorul sau “Curiosity”, cu speranta ca va putea sa gaseasca, sa scoata la lumina, semne de viata pe Marte. Chiar mai interesant de atat, Marte 2020 va fi echipat si cu un nou instrument ce va permite convertirea dioxidului de carbon de pe Marte in oxigen, misiune de cea mai mare importanta pentru noi oamenii de pe pamant daca vom incerca sa colonizam aceasta planeta, pe langa echipamentul si instrumentele de stocare a rocii de pe Marte pentru eventuala sa intoarcere pe Pamant.

Daca nu ai urmarit intreaga poveste a lui Marte 2020, iti recomandam sa cauti pe google si sa citesti intrega fascinanta poveste. Pe scurt, aici, i se spune Marte 2020 pentru ca urmareste sa aiba ca data de lansare anul 2020, va avea un aspect aproape identic cu predecesorul sau “Curiosity” *(Curiozitate), si va ateriza pe Marte in acelasi fel, intr-un sistem de tip macara. Ideea de baza de la care s-a plecat in acest nou proiect, este sa se reduca costurile de cercetare/dezvoltare, noul vehicul fiind construit aproape in intregime plecand de la modelul Curiosity, cu imbunatatiri si adaugiri de echipamente.


La o conferinta de presa din Washington DC, NASA a anuntat cele 7 instrumente care au ‘castigat’ locul lor in proiectul Marte 2020, castigand in fata celorlalte 51 de instrumente propuse spre implementare. Ca sa fim sinceri, cele mai multe din cele 7 instrumente sunt instrumente ce erau prezente si in proiectul Curiosity, dar cu echipamente mai performante (camere video de rezolutie mai mare, aparate cu raze X). Cu toate acestea, sunt doua instrumente care ies in fata, aparte de proiectul Curiosity.

 

Instrumentul MOXIE 

MOXIE vine de la Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE pe scurt) si va produce oxigen in atmosfera de pe Marte, care este dominata de prezenta dioxidului de carbon. ISRU vine de la in-site Resource Utilization, un concept care presupune ca, pentru a face fezabil proiectul de colonizare a altor lumi, trebuie sa putem culege resurse de baza de pe planetele respective si sa putem produce cele necesare la fata locului, fata de alternativa de a transporta totul de pe Pamant.



MOXIE va incerca sa proca 20 grame de oxigen pe ora pentru aproximativ  50 ore, cel mai probabil folosind reactia inversa de transformare intre apa-gaz si apoi electrolizand apa rezultata pentru producerea de oxigen. Aceasta metoda va presupune sa transportam o mica cantitate de hydrogen de pe Pamant pentru a putea alimenta reactia chimica, ceea ce este mult mai usor decat sa transportam mult oxigent de pe Pamant pe Marte.

Instrument RIMFAX



RIMFAX vine de la Radar Images for Mars Subsurface Exploration, este un radar ce penetreaza solul, permitand astfel crearea de imagini la scara a structurilor  geologice de sub suprafata planetei Marte, cautand lucruri precum apa sub pamant, colonii microbiene foarte mari, etc.. Inca nu avem de la cei de la NASA stiri despre cat de adanc poate penetra acesta radar, dar presupunem ca cel putin cativa metri.

Alte instrumente notabile ale lui Marte 2020, include si : o masina de forat pentru adancimi ceva mai mari ca la predecesorul sau Marte 2020, un spectrometru pe baza de UV (denumit intr-un mod relative amuzant SHERLOC) si camere de luat vedere cu rezolutii foarte foarte mari.




In final, proiectul Marte 2020, ne poate spune cu ceva mai multa certitudine daca a existat sau exista viata pe Marte, sau sub suprafata planetei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu