miercuri, 6 august 2014

Cea mai mare viteza de transfer de date intr-o retea, din lume : 43 Terabits Per Second.




Grup de cercetatori de la Universitatea Tehnica din Danemarca (DTU), care este si primul care a reusit sa depaseasca bariera de 1 Terabit pe secunda viteza de transfer in 2009, a reusit recent sa transfere 43 Terabits pe secunda printr-o singura linie de fibra optica cu un singur transmitator laser. De departe cea mai mare viteza de transfer din lume.
Mai usor de inteles, 43 Terabits pe secunda, inseamna 5.4 Terabytes pe secunda, care este in acelasi timp echivalent cu o viteza de transfer de 5375 GB (gigabytes) pe secunda. Ceea ce, tot pe intelesul tuturor (sau aproape), ar insemna ca prin folosirea acestui tip de retele a celor de la DTU, ai putea in practica sa transferi intreg continutul hard-ului tau de 1 TB in a 5-a parte dintr-o secunda, sau, pusa altfel problema, in contextual filmelor pe care le indragim cu totii, ar insemna  ca un dvd de 1GB s-ar transfera in 0.2 milisecunde.
Recordul mondial anterior, detinut de Insitutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania, era de 26 Terabits pe secunda, in 2011, care a ramas nedoborat pentru o perioada susprinzator de mare  (in opinia expertilor si considerand rata de avansare a tehnologiei in domeniu). DTU a stabilit o serie de recorduri mondiale printr-o singura fibra in 2009 si 2011 dar a fost intotdeauna in umbra celor de la institutul de tehnologie german, cel putin pana acum.
Principalul avantaj, sau punct cheie, al acestui nou record mondial, sta in folosirea unei singure linii de fibra optica. In realitate, au mai fost demonstratii si realizari cu rate de transfer foarte mari, de sute si chiar mii de terabiti pe secunda, dar intotdeauna folosind mai multe linii de fibra optica si mai multe transmitatoarea laser. In sens comercial totusi, cel mai important ramane capacitatea de transfer printr-o singura linie de firba optica si cu ajutorul unui singur transmitator laser, asta pentru ca intreaga infrastructura a internetului este construita folosind numai acest tip de arhitectura de transfer (o singura linie de fibra optica cu un singur transmitator laser). Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca in practic, descoperirea celor de la DTU, poate fi efectiv transformata intr-un progres extraordinar al vitezei de transfer pentru toti utilizatorii de dispozitive conectate la internet, in urmatorii an, putand face download la un intreg sezon de filme, seriale sau orice alt material media, efectiv in timp ce clipesti.


Cum au reusit cei de la DTU sa doboare recordul celor de la Karlsruhe? Raspunsul este oarecum amuzant, parandu-se ca au ‘trisat’, usor. Desi au folosit un singur cablu de fibra optica cu un singur laser, cei de la DTU au folosit un tip (relativ) nou de cablu de fibra optica, cu mai multe nuclee de transfer in interior, ceea ce permite acestui tip de fibra (intr-un singur cablu) sa aiba mai multe canale prin care poate trece informatia, fiecare canal cu informatia ei, fibra optica multicanal produsa de gigantul de telecomunicatii japonez NTT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu