miercuri, 6 august 2014

Noul program de la BitTorrent “Bleep”, ajuta la pastrarea confidentialitatii in transfere de mesaje si chat in general









BitTorrent, creatorul celui mai cunoscut client de transfer de date, care in prezent este responsabil de aproape o treime din tot traficului de date pe internet, are un nou produs software numit “Bleep”, gata de lansare. Acesta urmeaza sa implementeze tehnologia distribuita de transfer anonim a datelor intre diferitele dispozitive legate la internet, prin acest program, in cea mai veche activitate pe internet : chatul. Folosind aceeasi logica si abordare in conectare intre dispozitive care a facut posibila piratarea filmelor si materialelor de toate tipurile pentru aproape 50 ani, Bleep vine acum sa conecteze in chat, direct si intr-un mod criptat intre participantii, ceea ce nu va mai permite copierea mesajelor interschimbate, inserarea de mesaje noi, spionajul, etc.. Aceasta este o veste foarte buna pentru toata lumea, in special pentru whistleblowers si firmele care doresc comunicarile lor sa fie absolute secret, pastrand astfel secretul profesional si comercial dar si pentru oamenii normali care nu vor sa mai fie spionati de toate agentiile din lume.


Programele de chat criptat precum Bleep, sau chiar si vechile si deja cunoscutele scheme de email criptat, sunt in general destul de greu de folosit. Daca vrei de exemplu sa trimiti prietenului tau un mail in intregime sigur si confidential, trebuie mai intai sa faci rost de o cheie de tip PGP (gazduita intr-un mod generos de cei de la MIT, pe un server dedicat pentru schimbul cheilor de acest tip), sa folosesti acea cheie sa adaugi prietenul tau ca pe un partener de chat criptat, dupa care sa folosesti software specializat pentru trimiterea/primirea mesajelor. Cel mai dificil in a trimite mesaje complet confidential sta in faptul ca acele mesaje electronice trebuie sa treaca printr-o serie de noduri terte, ceea in cazul lui Bleep a fost eliminate problema, pentru ca traficul de date se face doar intre partile care schimba mesaje, nefiind folosite si alte puncte intermediare (noduri) de transfer. 

Imediat cum sunt noduri intermediare de transfer (servere remote, etc.), aduci si problema increderii in ecuatie si cresti exponential numarul de feluri in care acea transmisiune de date poate fi atacata. Daca de exemple, conversatiile tale vor trece prin servere Google, Microsoft, sau Apple atunci nu prea conteaza cat de bine protejezi informatiile la plecare si la sosire, pentru ca asa cum au demonstrat si scurgerile de informatii din cazul Snowden, tertele parti implicate in transferul datelor pot da pe mana agentiilor (private sau guvernamentale) informatiile ce ar trebui sa fie confidentiale. Chiar si serviciile de chat criptat precum ChatCrypt nu rezolva si nu gestioneaza aceasta problema desi, sa recunoastem, fac o treaba destul de buna in a proteja secretul si confidentialitatea mesajelor.

La cate scandaluri si dezbateri am avut pana acum, cu toti stim care sunt problemele esentiale in jurul anonimizarii datelor in transferurile online (sau de orice fel), este practic o lupta intre securitatea nationala (care vine si cu abuzuri de tot felul) sau securitatea si dreptul la viata private a cetatenilor (care vine si cu libertatea si posibilitatea de a face acte criminale sub umbrela si protectia anonimitatii).

Nu stim exact cand o sa iasa pe piata acest produs, cand o sa fie disponibil pentru toata lumea, este inca in faza de pre-lansare, va trebui totusi ca dupa lansare, pe langa folosirea produsului sa iti convingi si prietenii ca lupta pentru viata private este importanta si ca si ei trebuie sa foloseasca Bleep (sau orice alte serviciu anonimizator va mai aparea in continuare). Ca si nota secundara, Bleep este construit pe vechiul experiment de Chat BitTorrent, ceea ce va permite scurtarea timpului pana la aparitia pe piata, fiind deja extensiv testat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu